kulturos-naktisArtboard 1

Pas dormir. Paroda

Renginio laikas: 18:00-22:30

Maloniai kviečiame į antrąją parodos „Nemigos salonas: Pas dormir“ dalį, kuruotą Justės Kostikovaitės. Laukiame visų birželio 7 d., penktadienį, nuo 18 iki 22 val. galerijoje „Drifts“

Labas Julija,

Kaip miegojai?

Klausyk, ar tu kada nors girdėjai apie tokį žmonių skirstymą: „Pasaulis skirstomas į tuos, kurie gali miegoti, ir tuos, kurie negali“ (M.D.)? Tai labai tiktų ir mums… juk mūsų pokalbius pradedame klausimu apie savo miego patirties sėkmę.

2021 m. kovo mėnesį pasirodė pranešimas, kad Aleksandras Navalnas yra kankinamas rusijos kalėjime. Kankinamas įvairiai, bet pats svarbiausias kankinimo būdas – trukdant jam miegot. Miego trūkumas, nors anksčiau galbūt buvęs madingas, kaip efektyvumo ar veiklumo ir sėkmės rodiklis, paskutiniais metais yra tapęs ligos ar neefektyvumo dienos metu požymis.

Nemiga gali būti ir postūmis kūrybai, kad ir kaip nuvalkiotai tai skamba visų abundance ir pozityvumo filosofijų ir Hubermanų kontekste. Na, štai kad ir „naktiniai“ rašytojai iš pasaulio literatūros panteono – Proustas, Kafka, Peresas, Kawabata, Cioran, Plath, Sonntag. Jos ir jie gyveno tarp miego, nemigos ir rašymo.

Parodos bute inspiracija yra kuratorės Justės Kostikovaitės šuorais gyvuojanti nemiga bei neseniai leidyklos „Semiotexte“ išleista prancūzų autorės Marie Darrieussecq knyga „Sleepless. A memoir of insomnia“ (pranc. k. „Pas Dormir“).

Tyrinėdama nemigą, rašytoja ir psichoanalitikė Marie Darrieussecq pastebi, kad nemiga buvo neteisingai priskirta sau priekaištaujančiai sąžinei. Labai svarbu pasverti alkoholio, migdomųjų ir miego specialistų nuopelnus gydant nemigą. Kai kiti puola duoti patarimų, svarbu nepamiršti, kad jau esi išbandęs absoliučiai viską, o nemigos kamuojamų žmonių įsimiegojimo ritualų ir gudrybių sąrašas yra ilgas: joga, meditacija, pasninkas, gravitacijos antklodė ir sintetinių gėlių kilimėlis, ant kurio galima atsigulti ir “išleisti” endorfinams pasivaikščiot po tavo kūną, užliūliuojant būdraujančias smegenis.

Dalyvaujantys menininkai:

leva Rižė, Robertas Antinis Jr., Evita Vasiljeva, Delphine Le Jeune, Zoe Williams, Evy Jokhova ir Paulius Petraitis, Reimedas Latvys (Fencisuka), Robertas Narkus, Julija Goyd, Violeta Bubelytė, Viktorija Daniliauskaitė, Jonas Mekas.

Kuratorė

Justė Kostikovaitė

Grafikos dizainerė

Dalija Kaukėnaitė

Salono partneriai:

DRIFTS

AndEditions riboto tiražo meno kūrinių leidybos platforma

Meno Parkas

Giedrė Selenytė

Sodas2123

Sigita Šimkūnaitė

IN THE CLOSET

Nunilo Rumbutis

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

PROJEKTO VYKDYTOJAS: DRIFTS, Justė Kostikovaitė

Meniu