kulturos-naktisArtboard 1

Absorptio: kūrinys dviem operos namams

Renginio laikas: 22:00, 23:30, 01:00

„Absorptio: kūrinys dviem operos namams“ – tai šiuolaikinė opera ir operos kultūros komentaras. Žiūrovai čia tampa kūrinio dalimi ir patiria atpažįstamas, bet kartu svetimas socialines situacijas. Dalyviai kviečiami permąstyti, ką reiškia „eiti į operą“ ar jos klausytis, o nepasimesti kūrinyje padeda vedlys, naviguojantis nedideles žiūrovų grupes per kūrinio vyksmą.

„Absorptio“ – neegzistuojantis žodis, nusakantis kūrybinį kontekstą ir jo daugiaprasmiškumą. Būdamas interaktyvus, kūrinys įtraukia socialinę aplinką ir kitus greta esančius, susijusius elementus, sujungiančius tiek šiuolaikinės muzikos, tiek operos, tiek šiuolaikinio meno laukus. Dviejų operos namų aspektas atsiskleidžia per renginio lokaciją, kuri yra savotiškas „aukštosios kultūros“ antipodas. Kūrinio erdvė – „OPERA Social House“ – šalia teatro stovintis ir su opera netiesiogiai susijęs pastatas; jis kažkada priklausęs teatrui – šiandien jame veikia šiuolaikinė baro intervencija.

Kūrinyje įveiklinami abu operos namų pastatai – jie komentuoja vienas kitą, taip įsiliedami ir į miesto vyksmą.

Kūrinys yra tarsi dviejų operos pastatų dialogas, jo dramaturgija atkartoja ambicijų, sėkmės ir aukštumų siekimo, meno kūrimo ir vartojimo logiką. Spektaklio žiūrovai yra interaktyviai įtraukiami į vyksmą skirtingose erdvėse. Jo garsinė medžiaga – tai ausinėse girdimas garso takelis. Kūrinio finalas atliekamas gyvai.

„Absorptio“ atsirado kilus impulsui komentuoti operos situaciją ir svarstyti (šiuolaikinės) operos vaidmenį šiandienėje kultūroje ir kultūros industrijoje, tuo pačiu įtraukiant naratyvus, susijusius su meno apytaka.

REIKALINGA REGISTRACIJA: https://opera.lt/-repertuaras/absorptio-kulturos-naktis-2024-e234#show1291_openperformers

RENGINIO LOKACIJOS: „OPERA Social House“, J. Lelevelio g. 4 ir Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, A. Vienuolio g. 1

PROJEKTO VYKDYTOJAS: Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, „Operomanija“

Meniu