Naktį iš birželio 20 į 21 d. įvyko vienos nakties kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“, šiuos metus pasitikęs šūkiu „Šviesos ieškok tamsoje“. Jau devintą kartą „Kultūros nakties“ metu lankytojams duris atvėrė muziejai, galerijos, teatrai ir net bažnyčios. Visą miestą užpildo šokiai, kinas, muzika ir instaliacijos, nepamirštamos ir mažiau tradicinės erdvės.

Šiemet daugiau dėmesio buvo skirta improvizacijų bei vizualiniams projektams ir renginiams ant vandens. Urtės Mildos Širvinskaitės šviesos ir video instaliacija „Mikroskopas“ suteikė žiūrovams galimybę sukurti artimesnį ryšį su gamta. Lino Kutavičiaus šviesos instaliacija „Po tiltu“ apšvietė Žvėryne esantį tiltą ir sukūrė jaukumo bei saugumo pojūtį. Instaliacijos „Lazerių miškas“ metu judesių davikliais buvo fiksuojami praeiviai ir lazerio pagalba jų judesiai bus generuojami į 3D formas, tirpstančias mistinėje Vilniaus nakties migloje. „Kultūros nakties“ metu instaliacija „Atspindžiai“ nušvietė Užupio Kūdrų parką naujomis spalvomis ir kvietė žiūrovus apsilankyti šioje kiek primirštoje miesto vietoje. Projektas „Vandens iliuzijos“ pakvietė Neries upės vandenyje išvysti unikalius video ir lazerių vaizdus, o „Vilnelės šviesa“ šviesomis nuspalvino Vilnelės upės vandenį ir krantus.

Šių metų festivalio programoje gausu įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose pripažintų užsienio menininkų pasirodymų – jų pristatyta penkiolika. „Kultūros nakties“ programą pradėjo kontraversiško menininko iš Čekijos David Černy meninės instaliacijos „Kabantis žmogus“ pristatymas. Vilniaus gatvėse siautėjo Airijos teatralai ir gatvės cirko pasirodymas iš Prancūzijos, Prezidentūros kieme įsikūrė „Šiaurės šalių scena“, kurioje spektaklio „Black diamond“ ištraukas pristatė Danijos modernaus šokio teatras. Vilniaus paveikslų galerijos kieme gatvės teatro „Cie SÔLTA“ pasirodymas judesiu ir akrobatiniais triukais perteikė jautrias, poetiškas istorijas. S. Daukanto aikštėje buvo galima stebėti Ispanų šokio spektaklį „Te Odiero“ („Myliu/nekenčiu“). Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme sukosi vilkeliai – čia vyko Olandijos kompozitoriaus Gertjan Adema projektas „Humming around and around“. Goethe institutas kvietė festivalio dalyvius interakcijai vieni su kitais, menininkų Volkerio Moraweʼs ir Tilmano Reiffo duetui pristatant dešimt rinktinių darbų parodoje „No pain, no game“ Šiuolaikinio meno centre.

Į muzikinius koncertus kvietė „LRT Opus scena“ Vilniaus mokytojų namų kiemelyje (Estija, Lietuva), Menų fabrikas „Loftas“ (Lenkija, Lietuva) bei „Piano.lt“ vasaros terasa. Festivalio metu Vilnius alsavo romų ritmu, nes čia meninis kolektyvas „Baltic Balkan“ kartu su lenkų muzikantais Megitza ir Andreas Kapsalis bei vengrais „Sondorgo“ inicijavo meninę akciją „Taboras žengia į Kultūros naktį“. Klasikinės muzikos gerbėjai buvo laukiami „Skambančiuose Valdovų rūmuose“ bei Jonų bažnyčioje, o Rotušė kvietė pasiklausyti ypatingo svečio iš JAV – moderniosios violončelės technikos išradėjo Rushad Eggleston.

Jau trečiąjį kartą mažuosius festivalio lankytojus ir jų tėvelius kvietė „Šeimų erdvė“. Įžengusius į Bernardinų sodą pasitiko kojūkininkai ir cirko artistai, kurie su vaikais šėlo visoje sodo erdvėje: pūtė muilo burbulus, leido lėktuvėlius ir bendravo su praeiviais. Kaip ir praėjusiais metais, šioje erdvėje vyko įvairios dirbtuvėlės, muzikiniai ir teatro pasirodymai, buvo organizuojami žaidimai ir animacinių filmų peržiūros.

Svarbu paminėti, kad šiemet festivaliui „Kultūros naktis“ suteiktas „Europe for Festivals, Festivals for Europe“ (EFFE) prekės ženklas. Taip pat strategijos „LIETUVA 2030“ įgyvendinimo tyrimo (LR Vyriausybės užsakymu) metu festivalis „Kultūros naktis“ buvo įvardintas kaip gerasis projektų pavyzdys.

Šiemet „Kultūros nakties“ metu įgyvendinta 122 projektai, prie šių projektų įgyvendinimo prisidėjo daugiau kaip 700 menininkų iš Lietuvos bei užsienio.

GALERIJA

ANKSTESNI METAI

2019 metai

2018 metai

2017 metai

2016 metai

2014 metai

2013 metai

2012 metai

2011 metai

2010 metai

Meniu