2017 metais birželio 16-17 dienomis Vilniuje jau 11-ąjį kartą buvo surengtas vis didesnio dėmesio sulaukiantis, vienos nakties kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“. Šiais metais festivalis skelbė optimistinį, pozityvų šūkį „Akyse nušvis“.

Kultūros naktis – tai kasmetinis Vilniaus miesto renginys, kai sostinės gatves, skverus,aikštes ir įvairias netradicines erves užlieja meno, muzikos, teatro, šokio ir kiti kultūros projektai.

Tai festivalis, kurio metu vilniečiai ir miesto svečiai turi unikalią galimybę pažvelgti į miestą kitaip: nakties tamsoje, kai net ir kasdieniškiausius dalykus galima pamatyti kitomis spalvomis, atsiskleidžia magiškas kultūros grožis.

Lankytojų patogumui šių metų programa buvo skirstoma ne pagal renginio pobūdį, o pagal zonas. Išskirtinio dėmesio sulaukė Antakalnio rajonas. Čia net 20 renginių ir turtingą programą pasiūlė Vilnius Tech parkas, Lietuvių kalbos institutas, specialiai festivaliui duris atvėrė Sapiegų rūmai. Unikalią šviesos instaliaciją-performansą pristatė menininkė Urtė Milda Širvinskaitė, monospektaklį „Voyager“ sukūrė menininkė ir choreografė Sakurako, kurios darbų geografija driekiasi nuo Amsterdamo iki Kioto. Sutemus Sapiegų rūmų fasadą atgaivino MB „Šviesiai garsiai“ sukurta interaktyvi šviesų instaliacija „Running lights“, privertusi jį nušvisti vis kitomis spalvomis.

Prie „Kultūros nakties“ prisidėjo kaip niekad daug įvairių institucijų: Kultūros ministerija, Vyriausybė, Švietimo ir mokslo ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Vidaus reikalų ministerija, Valstybės pažinimo centras, Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, taip pat Kultūros paveldo departamentas, LDK Valdovų rūmai. Lankytojus stebino Kalėjimų departamento Mokymo centras, kuris leido susipažinti su bausmių vykdymo sistema. Nepaprastas reginys vyko Prezidentūros kieme, kur įsikūrė Šiaurės šalių scena: skambėjo lietuviškai, latviškai, estiškai, norvegiškai ir švediškai atliekami vokaliniai kūriniai.

Festivalio metu duris kultūrai ir menui atvėrė net 10 sostinės bažnyčių, kurios savo magiška atmosfera suteikė prieglobstį nuo miesto šurmulio norintiems pabėgti „naktinėtojams“. Jau antrus metus Nyderlandų karalystės ambasada ir Pažaislio festivalis vilniečiams padovanojo kariliono koncertą –„Skambančias varpų istorijas“, kuriame grojo svečiai iš Nyderlandų – Auke de Boer ir Bauke Reitsma. Vilniaus ev. liuteronų bažnyčioje ir kiemelyje įsikūrėbendras Lietuvos, Vokietijos ir Baltarusijos vaizdo menininkų ir atlikėjų projektas „500 DŪŽIŲ: VAIZDO IR MUZIKOS KELIONĖ“, kvietęs vaizdo, šviesų ir muzikos pagalba pakeliauti per Reformacijos istoriją nuo 1517 iki 2017 m. Itin didelio žiūrovų susidomėjimo sulaukė projektas „Ramintoja. Meno sandėlis“, vėl atvėręs duris į vieną unikaliausių Vilniaus istorinių erdvių – daržovių sandėliu paverstą buvusią Šv. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią.

„Kultūros naktis“ lankytojus stebino ne tik išskirtiniais projektais, bet ir erdvių įvairove: Rotušės aikštėje skambėjo Giuseppes Verdi opera „Aida“, „Menų spaustuvė“ viliojo publiką šiuolaikinio šokio, teatro ir gyvos muzikos pasirodymais. Šokio teatras „Padi Dapi Fish“ žiūrovus pakvietė į meditatyvų performansą „Lucky Lucy“, vedusį po atminties labirintą ir miesto erdves, pilnas istorijų. Taip pat klaipėdiečiai – Lietuvos kultūros sostinės 2017 atstovai – atvyko į sostinę su kultūros metų simboliu – švytinčiomis smilgomis, kurias sukūrė šviesos menininkas Linas Kutavičius. Smilgininkai klaidžiojo po senamiestį, atliko neįprastą Agnijos Šeiko kurtą choreografiją sankryžose, o dalis tapo gyva instaliacija prie Baltojo tilto esančioje pievoje. Šventaragio slėnyje akis pakelti kvietė medžiuose įsikursiantis lėlių spektaklis „Ieškoma: teisybė“, kurį pristatė Klaipėdos lėlių teatras.

Bendradarbiaujant su Prancūzų kultūros institutu S. Daukanto aikštėje buvo pristatytas tarptautiniuos festivaliuose pripažintas prancūzų trupės ,,Company Frencasse de 12‘‘ gatvės teatro spektaklis ,,HOP!’’. Šis projektas – gatvės „funko“ ir juoko kupinas pasirodymas, praturtintas šokiu, pantomima bei klounados elementais. Festivalio metu pristatyta Vėjo Aliuko net 9 metrų skersmens „Spurga“, lyg įrėminusi Lietuvos technikos bibliotekos kiemelį. Šalia Šiuolaikinio meno centro įsikūrė audiovizualinė instaliacija „Afterglow“ – bendras lietuvių ir anglų kūrinys, geometrinės animacijos pagalba kviečiantis keliauti per keturias stichijas, žmogaus pasąmonės gelmes ir kosmines erdves.

Penktą kartą Bernardinų sode įsikūrė Šeimų erdvė – tai mažas miestas „Kultūros naktyje“, kuris jau subūrė arti pusės šimto kūrėjų. Prasmingo laisvalaikio idėjomis, teatro, cirko, šokių pasirodymais, netikėtais performansais šeimas džiugino ne tik Vilniaus menininkai, bet ir kūrėjai iš Kauno bei Klaipėdos. Į Lietuvą trumpam sugrįžo Danijoje gyvenanti menininkė Marija Griniuk, kuri Botaninės ekspozicijos erdvėje kvietė sukurti savo „Kalbos žemėlapį“. Iš Kauno atvykęs „Kūrybos kampas 360 ̊ kvietė iš antrinių žaliavų kurti bendrą šviečiančią „Kultūringo POJŪČIŲ miesto skulptūrą“. Klaipėdos jaunimo teatras, Vilniaus senamiesčio teatras, Kauno „Baltijos cirko“ meno akademija, Naujas Vilniaus Cirkas „Antigravitacija“ ir cirko artistas Mantas, bei daugybė kitų menininkų, kultūros ir edukacijos specialistų sukūrė stebuklingą šeimos pojūčių miestą.

Nuo 2007 metų, besiruošiant „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ renginiams, pradėtas rengti Vienos nakties festivalis Lietuvoje įgauna vis didesnį pagreitį. Kokybiškų projektų, talentingų menininkų ir dalyvių skaičius kasmet vis didėja, o 2017 metais festivalio rengėjai pasiūlė daugiau kaip 120 teatro, dailės, šokio, klasikinės ir populiariosios muzikos renginių, kuriuos pristatė 700 menininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių. Būtent šiais metais festivaliui pakartotinai suteiktas „Europe for Festivals, Festivals for Europe“ (EFFE) kokybės ženklas.

GALERIJA

ANKSTESNI METAI

2019 metai

2018 metai

2016 metai

2015 metai

2014 metai

2013 metai

2012 metai

2011 metai

2010 metai

Meniu