Naktį iš birželio 17 į 18 d. įvyko jubiliejinis – dešimtasis vienos nakties kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“. Tradicija tapęs festivalis lankytojus stebino įvairaus pobūdžio meno ir kultūros projektais, kurie užpildė tiek uždaras, tiek atviras Vilniaus erdves. Miestiečius ir miesto svečius stulbinusi „Kultūros naktis“ šiuos metus pasitiko šūkiu „Naktį viskas kitaip“.

Vis populiarėjantis ir daugiau dėmesio sulaukiantis festivalis šiemet pritraukė gausybę užsienio menininkų, kurie savo kūriniais ir pasirodymais drąsiai dalijosi su susidomėjusia publika. „Menų spaustuvėje“ vyko šiuolaikinio cirko naktis, kurioje prancūzijos meninkai „Marcel et ses Drôles de Femmes“ pristatė komišką ir vaizduotę laisvinantį oro akrobatikos šou „Miss Dolly“, o „Race Horse Company“ iš Suomijos įgyvendino Europoje žiūrovų širdis užkariavusį performansą „Motosikai“. Vilniaus paveikslų galerijos kieme buvo surengtas Kroatijos šokio trupės „&M Dance Company“ dinamiškas pasirodymas „Prison of Decision“. Nyderlandų menininkas Gijs van Bon pristatė „Skryf“ smėlio mašinėlę, kuri Katedros aikštėje iš smėlio rašė pačių vilniečių sukurtus haiku apie Vilnių. Taip pat švenčiant Vilniaus ir Krokuvos bendradarbiavimo 25-rių metų sukaktį „Kultūros naktyje“ buvo pristatytas Lenkijoje KTO Tetatro sukurtas mobilaus teatro pasirodymas – „Peregrinus“. Tuo tarpu ispanų aktorius bei režisierius Adrian Schvarzstein, kuris kartu su lietuvių šokėja ir choreografe Jūrate Širvyte sukūrė duetą „Arrived“, pristatė savo projektą „Malina” ir lankytojus taipogi džiugino judančiu bei interaktyviu pasirodymu. Menininkų duetas atskleidė kaip galėtų jaustis žmogus, 75 metus tūnojęs rūsyje, slėpdamasis nuo gresiančio holokausto siaubo, išniręs tik šio festivalio metu ir pamatęs švenčiantį Vilnių.

Dešimtus metus vykstančio festivalio metu išryškėjo vizualiniai meno projektai. Šviesos instaliacijos puošė Vilnių: Rotušės aikštėje Urtė Milda Širvinskaitė ir Bartosh Polonkski pristatė projektą „Jungtis“, Reformatų parke menininkas Vėjas Aliukas sukūrė interaktyvią lazerio ir garso instaliaciją „Horizontas“, Vinco Kudirkos aikštėje Donatas Norušis stebino skulptūros ir šviesos elementų intaliacija „Tarpinė žmogaus versija“ bei Šventaragio slėnyje kūrėjai Kristina Šaltytė ir Domas Ignatavičius pristatė savo projektą „Arka“.

Taip pat „Kultūros nakties“ metu kūrėjai, siekdami atgaivinti ir gražinti miestą, didelį dėmesį skyrė upės krantus jungiantiems tiltams. Mokslo, meno ir šiuolaikinių technologijų sintezės judėjimas „Sintezija“ įgyvendino projektą „Kalba Vilnius. Eteryje – Žaliasis tiltas“, o bendras ,,Adam decolight” ir Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos projektas „Švieski man vėl!“ leido atrasti kitokį Vilniaus Baltąjį tiltą. Prezidentūros rūmų parkas kvietė festivalio lankytojus pasidžiaugti švytinčiu „Europos sodu“, kurį kūrė Rūta Ivaškevičiūtė, Jonas Liugaila ir Justė Brukštutė.Tuo tarpu aikštelėje prie Radvilų rūmų festivalio lankytojai turėjo progą vieni pirmųjų susipažinti su nauja skaitmenine meno instaliacija-žaidimu „Europeana 280 Jumping Jacks“.

Šių metų programoje itin pasižymėjo ir didelio pasisekimo sulaukė šviesų ir gyvojo garso pasirodymai. Į Lietuvą atvykę Švedijos, Islandijos, Suomijos, Norvegijos ir Estijos atstovai aikštėje prie Radvilų rūmų pristatė skirtingas šiaurietiškos kultūros interpretacijas muzikoje. Šventaragio slėnyje, kabėdami 4 metrų aukštyje, publiką nuotaikingu koncertu džiugino „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus stebino netradiciniais pasirodymais jungiančiais Lietuvos kino klasiką ir repą. Taip pat vyko jau tradicija tapę renginiai: „LRT Opus scena“; „Skambantys Valdovų rūmai“ bei „Juodais Baltais“.

Jubiliejinėje „Kultūros naktyje“ išskirtinis dėmesys buvo skirtas šeimų erdvei. Bernardinų sode įsikūrė „Kultūringos šeimos miestas”, kuris tiek pačius jauniausius, tiek vyresnius lankytojus žavėjo įvairiomis veiklomis: kūrybinėmis-edukacinėmis dirbtuvėmis, skaitymo erdve, mokslo-technologijų erdve, aktyvaus judesio erdve, kino ir fotografijos erdve, protų mankštos erdve bei pasirodymų erdve.

2016 m. „Kultūros Nakties“ metu duris atvėrė ir kelios sostinės bažnyčios, siūlydamos įvairias, dėmesį traukiančias programas. Festivalio metu po dvidešimt penkerių metų tylos, visuomenei ir menui atsivėrė viena unikaliausių erdvių Vilniuje – sovietmečiu daržovių sandėliu paversta Šv. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia. Visos šios bažnyčios erdvės buvo užpildytos įvairiausias meno ir kultūros projektais pradedant šiuolaikinio šokio spektakliu „Girios liturgija“ ir baigiant Aurio Radzevičiaus instaliacija „(Ne) kitas pasaulis“. Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia pristatė svečių iš Nyderlandų Auke de Boer ir Bauke Reitsma projektą „Skambančių varpų istorija“. Šie atlikėjai prakalbino Vilniaus karilioną, atlikdami įvairias muzikines istorijas nuo Renesanso iki šių dienų. „Kultūros Nakties“ lankytojai taip pat galėjo apsilankyti Šv. Jonų ir Vilniaus Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčių siūlomuose renginiuose.

Dešimtąją „Kultūros Naktį“ gausią ir įvairią programą sukurti padėjo daugybė kultūros ir meno organizcijų, savo kūrinius pristatė virš 700 menininkų, festivalyje dalyvavo 11 užsienio šalių kultūros institutų bei ambasadų ir renginio sėkme bei lankytojais rūpinosi 220 savanorių. Įamžinant tradicija tapusį renginį buvo filmuojamas dokumentinis filmas.

GALERIJA

ANKSTESNI METAI

2019 metai

2018 metai

2017 metai

2015 metai

2014 metai

2013 metai

2012 metai

2011 metai

2010 metai

Meniu